Estland: een land met vele gezichten – Deel 2: Grensdapen bij Narva

In de serie ‘Estland: een land met vele gezichten’ dit keer een stukje over Narva.

Narva

Narva is een plaats in het noord-oosten van Estland, en ooit was dit het ‘meest mooie gebied van Estland’, aldus de Esten. Tot de tweede wereldoorlog, toen is alles kapot geschoten… Nu is Narva het armste deel van het land, en tevens de plek waar de HIV cijfers het hoogst zijn. Het hoogst van Estland, en ik meen zelfs het hoogst van de gehele EU.

Narva is een vreemde plek in Estland. Het ligt aan een gelijknamige rivier die tevens de grens met Rusland vormt. Officieel hoort Narva bij Estland, maar aangezien vrijwel alle bewoners Russisch spreken is het net alsof je de grens al bent overgestoken. Narva voelt als een wereldje op zich. In ieder geval voelt het niet meer als Estland, of het als Rusland voelt weet ik niet (omdat ik er zelf nog nooit ben geweest).

Ik vond het een tamelijk bizarre ervaring om een weekendje in Narva te verblijven. Kijkend naar de overkant van de rivier voelt het zo vreemd: aan de andere kant van de rivier is niet alleen een ander land, het is ook ‘buiten de Europese Unie’, er wordt met ander geld betaald en het is er een uur later. Tevens is de overkant het ‘land van Poetin’, die voormalig KGB-agent die hard bezig is bepaalde stukjes grens te verschuiven in zijn eigen voordeel… dat zet toch aan het denken. Wat zal de toekomst brengen voor Narva/Estland/de Baltische staten?

Maar goed, genoeg over politiek, eigenlijk wil ik jullie vooral laten zien wat ik zoal heb gezien in Narva en omgeving. Dingen die je in de rest van Estland niet (meer) tegenkomt. Sovjet-monumenten en Lenin-beelden bijvoorbeeld. Als je goed kijkt zie je hier en daar in de rest van Estland nog wel het e.e.a. aan duidelijke overblijfselen uit de Sovjet-tijd, maar in Narva ligt het er nog wat dikker bovenop. Behalve Sovjet-shizzle heeft Narva ook nog een mooi kasteel wat ooit is neergezet door de Denen. Pal aan de andere kant van de rivier staat nog een kasteel – in Ivangorod – wat nog een stukkie groter is. De Russen wilden hier vast een punt mee maken, das duidelijk.

Leave a Reply