Estland: een land met vele gezichten – Deel 4: Cultuurschok

Wow!!

Dat beschrijft wel ongeveer de ervaring van afgelopen weekend. Toen ik naar Estland ging voor mijn stage, had ik er al over gezien en gelezen. Ik was toen in de veronderstelling dat volksdans hier enorm leefde, hoewel in de afgelopen maanden is gebleken dat het slechts is weggelegd voor de Esten zelf. Eens in de vijf jaar wordt alles op alles gezet om het grote zing en dansfeest (Laulu ja Tantsupidu) tot een groot succes te maken. Dat is de reden geweest waarom men niet zat te springen om een extra (buitenlandse) danser die een paar maanden voor de happening aan komt zetten met ‘Hallo! Mag ik bij jullie mee dansen komende maanden??’

Na afgelopen weekend neem ik het ze niet meer kwalijk. Nu snap ik het. Het is een onvoorstelbaar groot fenomeen en duidelijk heel belangrijk voor de Estische bevolking. Wat is er dan zo bijzonder aan zou je denken? Dat is niet helemaal in woorden en foto’s te beschrijven. Voor een deel is dat iets wat je zelf moet beleven. Maar ik zal toch een poging wagen:

Het Zing- en Dansfestival is een gebeuren wat al circa 150 jaar oud is en wordt iedere vijf jaar gevierd. Het is in de tijd ontstaan dat Estland zo’n beetje ging vechten voor het krijgen van een erkende nationaliteit (de Esten zijn in het verleden veelal overheerst door Duitsers, Russen, Zweden, Denen, etc.). Tijdens het festival worden er Estische liederen gezongen en er wordt gedanst in traditionele kostuums. Afgelopen weekend waren er twee zingevenementen en drie dansvoorstellingen. Daarnaast was er op zaterdagmiddag een grootse optocht door de stad.

Wat een overweldiging aan cultuur was dat! Het was echt veel groter dan ik had verwacht en het duurde uren…het is onvoorstelbaar hoe rijk Estland is aan verschillende kostuums. Werkelijk ieder dorp (lees: gehucht) heeft zijn eigen traditionele kleding. Kijkend naar deze optocht zag ik de gelijkenis met de gezelligheid van het kijken naar de Nijmeegse vierdaagse op de laatste dag, maar dan zonder kreupele mensen en MET folklore! Voor een impressie, zie onderstaand foto verslag!

This slideshow requires JavaScript.

Daarnaast zijn we (Jort en ik) naar 1 van de dansvoorstellingen geweest. Ik heb nog nooit zoveel mensen met elkaar zien volksdansen, en ik heb nog nooit zoveel mensen bij elkaar gezien met traditionele kostuums aan! Werkelijk honderden mensen – van piepjong tot stokoud – doen mee aan de dansvoorstelling. Helaas hadden wij een plekje onderin op de tribune, waardoor we de mooie dansfiguren een beetje hebben gemist. Maar het had wel als voordeel dat je soms heel dichtbij kon kijken naar alle mooie details op de kostuums. Voor een volgende keer hou ik mezelf voor om eerder kaartjes te kopen voor een plek iets hoger op de tribune.

Na deze ware cultuurschok kan ik nu met recht zeggen dat ik wat heb meegekregen van de Estische cultuur tijdens mijn stageperiode. Het zit er nu bijna op: vandaag had ik mijn eindpresentatie, volgende week is mijn laatste week en is het de bedoeling dat ik mijn verslag inlever (als het lukt…ik ben te perfectionistisch…;-)). Komende tijd nog genoeg reisplannen, dus jullie zijn voorlopig nog niet van mij af als reisblogger 😉   In ieder geval kan ik iedereen – in het bijzonder volksdans en folklore liefhebbers! – van harte aanbevelen om naar de volgende editie van het Laulu- ja Tantsupidu te gaan! Volgende keer is over 5 jaar, dus begin Juli 2019. Schrijf het vast in je agenda!  

One thought on “Estland: een land met vele gezichten – Deel 4: Cultuurschok

  1. Wouw, wat een belevenis. Jij zult je hart hebben opgehaald dit weekend! Veel succes met het afmaken van je scriptie!

Leave a Reply