Heimwee naar Nederland

Als je wel eens voor langere tijd dan een vakantie in het buitenland bent geweest, dan zul je het fenomeen wellicht herkennen: heimwee. Over het algemeen vind ik het heerlijk om in het buitenland te zijn. Ik geniet juist van de verschillen met Nederland. Het is verfrissend, het inspireert, en simpele dingen van thuis (Nederland) kun je ineens enorm leren te waarderen.

Om wat voorbeelden te noemen: fietsen & fietspaden… dat laatste is een schaarste in Estland. Er zijn enkele officiële fietspaden, maar vaak moet je genoegen met je leven riskeren en rijden op de ‘grote weg’ waar de auto’s en bussen langs je scheuren, of met een fiets- en voetpad in één. Zo’n twee in een oplossing houdt vooral in dat je je velgen binnen de kortste keren aan gort rijdt wegens alle stoeprandjes die je onderweg tegenkomt. Behalve hindernissen aan het wegdek vormen onnozele voetgangers ook een grote hindernis. Vooral bij bushaltes in Tallinn die midden op het voet/fietspad zijn geplaatst…

Jort en ik met jalgrattad
Jort en ik met jalgrattad

Maargoed, ondanks dat ben ik blij met mijn fiets in Tallinn! Het voelt een stuk gezonder dan iedere dag met de bus op en neer naar werk (en het duurt ook eigenlijk even lang, dus wat dat betreft maakt het niks uit).

Verder mis ik Nederland niet zo. Ik bedoel, ze hebben hier ook zee, zon, molens, gevarieerd landschap… Grootste contrasten tussen Estland en Nederland qua omgeving zijn denk ik wel de hoeveelheid mensen (met name buiten Tallinn is het tamelijk leeg), de hoeveelheid treinen (paar per dag is hier normaal) en natuurlijk de Russische invloeden en het Sovjet verleden wat hier en daar toch duidelijk zichtbaar is. Met name architectuur van huizen (oostblokflats), openbare gebouwen en (oorlogs)monumenten uit het Sovjet verleden (meer hierover in volgende blogposts!).

Oostblokflats in TartuOostblokflats in Tartu

Waar ik veel meer waarde aan hecht is Nederlands eten. Typisch Hollandse dingen zoals oude Hollandse kaas en stroopwafels zijn hier slechts heel beperkt te verkrijgen. De ‘Bakker Joop’ stroopwafels zijn niet zo goed als die je in Nederland kunt krijgen bij bijv. de Albert Heijn, maar beter iets dan niets. Hollandse kazen kun je voor ongeveer de dubbele prijs kopen bij het Juustukuningad (kaas koningen). Na het proeven van Estische kaas zal je begrijpen waarom ik ineens zo neig naar echte Hollandse kaas. Zelfs de gemiddelde jonge kaas bij de Appie heeft nog meer smaak dan de ‘oude’ Estse kaas…

Stroopwafeltjes in EstlandKohupiim repen

De enige kaas in Estland die wel goed te pruimen is, is cottage cheese (kohupiim). Hier doen ze van alles doorheen, en ze maken er een soort toetjesrepen van, zoals op het plaatje hierboven.

Wat mis(te) ik nog meer qua mondsteeksel? Speculaas, paaseitjes… stiekem loopt het water me ook in de mond bij het denken aan Fryske sûkerbôle, oude wijvenkoek en hagelslag… erg he. Gelukkig is er zojuist deze week een overlevingspakketje uit Nederland gekomen met o.a. speculaas, stroopwafels, paaseitjes en hagelslag. Nom nom nom!

Overlevingspakket

Oja, omdat de aardappelen hier belachelijk goedkoop zijn (20-30 cent per kg), is het wel de moeite om stamppot te maken. Alleen lijkt het erop dat andijvie en boerenkool hier niet bestaan… althans, ik heb het nog nergens kunnen vinden. Estische zuurkool maakt dan wel weer een hoop goed. En het ruime assortiment aan worst ook. Ook hutspot maken is hier geen probleem, dus op zich overleef ik het wel!

Er is hier overigens ook geen gebrek aan haring, brood, knoflook, kvass, keefir, bananensap (en nog veel meer vruchtensappen), mayonaise en barszcz. Ingemaakte rauwe haring heb je hier in vele varianten (met knoflook, uit en vele soorten marinades), (rogge)brood is hier fantastisch, Esten houden ervan om overal knoflook doorheen te doen (waar ik helemaal geen bezwaar tegen heb), Kvass is hier ruimschoots verkrijgbaar (hoewel de meeste merken meer lijken op cola dan ‘echte’ kwas), keefir is hier ook goed verkrijgbaar en is zowaar mijn alternatief voor melk geworden. De melk hier is nogal zoet. Bananensap hebben ze hier ook, maar behalve bananen hebben ze hier ook sap van allerlei andere vruchten. O.a. pruimen, granaatappel, peren, cranberries en nog veel meer. Allemaal verkrijgbaar van verschillende merken/prijsklasses (in tegenstelling tot Nederland waar het aanbod vruchtensappen zowieso erg beperkt is).

eesti-nektar

Gelukkig hebben ze in Estland ook barszcz (borsjt, rode bietensoep) en pelmeni (de Russische versie van de Poolse Pierogi, oftewel gevulde deegwaren). Tot slot mayonaise, dat verkopen ze hier niet alleen in potten maar ook in zakken. Ik vind het fantastisch, deze mannen vast ook 😉

eesti-majonees pelmeenid veiselihaga-hapukapsabors-530g

Later meer!

2 thoughts on “Heimwee naar Nederland

  1. Dag dame, interessant dat je Juustukuningad vermeldt. De kazen hier komen allemaal uit Nederland, en zijn het beste wat Nederland te bieden heeft. Daarnaast klopt het niet dat de kaas voor dubbele prijzen te koop is. Ondanks het btw verschil van 14% (20 in Estland en 6 in Nederland), zijn de kazen vergelijkbaar in prijs. Leuk dat je een blog schrijft, maar zorg dan ook dat de feiten kloppen.

    1. Beste Erwin,
      Oke, misschien was dubbele prijzen wat overdreven uitgedrukt. Ik denk dat ik dit zo heb uitgedrukt met de kaasprijzen van een gemiddelde Nederlandse marktkraam in mijn hoofd, waar je aardige kazen kunt krijgen voor rond de 10 euro per kilo. Dan is een kwaliteitskaas bij Juustukuningad van 20-30 euro per kilo wel degelijk het dubbele. Afijn, de ene kaas in de andere niet, dus je hebt helemaal gelijk! Excuses!

Leave a Reply