Intensive Programme 2014: Micro-organisms & Traditional Foods

Gedurende de eerste twee weken van februari 2014 deed ik mee aan een zogenaamd intensief programma (IP). Dit is een soort intensief vak van 2 weken waar studenten aan mee kunnen doen vanuit verschillende Europese universiteiten. Dit keer werd de IP gehouden in Conegliano, een plaats ten noorden van Venetië (Italië).

Conegliano kaart Noord-Italie

In Conegliano bevind zich de faculteit van Oenologie/Vinologie (de studie van het wijn maken/vergisten), onderdeel van Padua University. Circa 45 studenten uit Nederland, België, Frankrijk, Italië, Slovenië, Polen, Denemarken, Griekenland en Roemenië deden mee. Door middel van lezingen over sociaaleconomische aspecten en microbiologische aspecten rondom traditionele levensmiddelen, werden multiculturele groepen aan het werk gezet. In totaal heeft iedereen drie keer gepresenteerd, en daarnaast moest er een verslag ingeleverd worden. Ook vond er een sensorisch onderzoek met diverse Italiaanse kazen en wijnen plaats.

Iedere nationaliteit bracht een eigen traditioneel product mee: kaas of wijn uit zijn of haar eigen land/omgeving. Tijdens de IP was het de bedoeling dat de meegebrachte producten werden vergeleken met equivalenten dan wel tegenpolen uit Italië. Onze groep bracht de kaas Remeker Ryp mee, een boerenkaas afkomstig van een boerderij uit Lunteren.

remeker-kaas-jersey-koeKlik hier voor meer informatie over deze bijzondere natuurlijke boerenkaas!

Maar goed, afgezien van een leerzaam programma was het ook qua culturele uitwisseling zeer interessant. En de excursies naar onder andere diverse wijnkelders, een kaasmakerij en een zeer luxueuze supermarkt maakten het geheel af. Of eigenlijk de ‘vrije dag’ tussendoor, waarbij we met een stel studenten de stad Padua hebben bezocht, en de ‘day after’ waarbij Team Holland nog heeft kunnen zonnebaden in Venetië. Om deze twee weken samen te vatten, volgt hier een beknopte selectie van de foto’s!

Tip: als je klikt op een foto kun je ook de beschrijvingen erbij zien. Vervolgens kun je met de pijltjes doorklikken naar de volgende.

P.s. voor studenten die in de toekomst de gelegenheid krijgen om mee te doen aan een Intensive Programme, zeker doen!

 

2 thoughts on “Intensive Programme 2014: Micro-organisms & Traditional Foods

  1. dat wijnproeven en kaasproeven is echt iets voor mij, ik zat te watertanden….en dan in zo’n mooi land. Heb wel eens een kaas en wijnroute in Frankrijk gedaan, dus een beetje voorstelling kon ik me wel maken. zeker het kaasmaken leek me daar erg interessant.

  2. Ja, wat dat betreft liggen Italie en Frankrijk niet zo ver uit elkaar… een en al wijn en kaas! Maar onderschat ook zeker de Nederlandse kaas niet! Nu ik een tijdje in het buitenland ben begin ik de Nederlandse (oude) Gouda kaas stiekem wel een beetje te missen…

Leave a Reply